Tips tegen elke dag vermoeid wakker worden

vermoeid wakker worden

Ken je dit? Je gaat in de avond naar bed, maar wat je ook doet of hoe vroeg je ook naar bed toe gaat: je wordt elke dag vermoeid wakker. Dat dit een keer voorkomt is niet zo heel erg. Wellicht heb je een nacht onrustiger geslapen. Maar als dit veelvuldig voorkomt kan het een indicatie zijn dat er iets anders aan de hand is. Het lastige is alleen: hoe weet jij precies wat er ’s nachts fout gaat dat je elke ochtend vermoeid uit bed stapt

Geloof het of niet, maar gedurende een nacht slaap, gebeurt er eigenlijk heel erg veel. Je woelt, draait, snurkt, praat en nog veel meer. Dit is ook compleet normaal en iets waar de meeste mensen geen hinder van hebben. Dat je een nacht te onrustig hebt geslapen merk je weer als je opstaat.

Als je elke dag vermoeid wakker gaat worden, dan is het dus slim om te achterhalen wat ’s nachts je rust verstoort. Zelfs al heb je niet door wat er aan de hand is. Tenslotte kan het ook iets zijn wat je overdag anders kan doen.

 

Tips tegen elke dag vermoeid wakker worden

 

Tip 1: Kijk naar je slaapgewoonten

Te weinig slaap is een van de hoofdoorzaken van vermoeid wakker worden. Een mens heeft gemiddeld acht uur slaap per etmaal nodig om zo fris en fruitig mogelijk voor de dag te komen. Een tekort aan slaap is funest voor je slaapritme, wat weer zorgt voor een vermoeid gevoel gedurende de dag. Slaaptekort zorgt niet alleen voor een vermoeid gevoel, maar ook voor concentratieproblemen, hoofdpijn en psychische problematiek.

Ook kan je last krijgen van ‘slaapschuld’. Dit betekent dat je lichaam gedurende de dag en opeenvolgende nacht gaat vragen om extra slaap om de uren die je tekort bent gekomen in te halen. Stel je slaapt elke nacht twee uur te weinig: dan heb je in de komende periode zeker twee uur extra per dag nodig om alle slaapschuld in te halen.

 

Tip 2: Slaapstoornissen. Heel diep slapen, maar toch moe wakker worden

Slaapstoornissen zijn een veelvoorkomende oorzaak van chronisch slaaptekort en dus ook: vermoeid wakker worden. Een slaapstoornis komt op veel manieren voor. Zo kan je knarsen, snurken of last hebben van slaapapneu. Vaak heb je niet eens door dat je een van deze dingen doet als je (diep) slaapt.

Snurken kom je meestal pas achter als je partner er over klaagt, bijvoorbeeld. Tandenknarsen kan je herkennen aan een stijf, verkrampt gevoel van je kaak en nek als je wakker wordt. Denk je dat je een slaapstoornis hebt omdat je heel diep kan slapen, moe wakker blijft worden? Neem dan contact op met je huisarts.

 

 

Tip 3: Levensstijl en vermoeid uit bed komen

Geloof het of niet: maar vermoeid wakker worden hoeft niets te maken te hebben met hoe je slaapt, maar alles met hoe je leeft. Je kan vermoeid uit bed komen zelfs al slaap je (voor je gevoel) als een roos.
Roken, cafeïne, alcoholgebruik, te veel eten voor het slapengaan… Dit kan er allemaal voor zorgen dat je moe bent na het slapen. Als je dus vermoeid wakker blijft worden, is het slim om naast al het andere, ook je levensstijl grondig onder de loep te nemen.

 

Tip 4: Je matras en vermoeid wakker worden

Een van de belangrijke tips tegen moe wakker worden: als je niets bij jezelf kan vinden, dan is het wellicht je matras. Een gemiddeld matras heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Daarna kan het zo zijn dat deze voor minder ondersteuning zorgt en je dus moe blijft na het slapen. Het kan dus zomaar de moeite waard zijn om een nieuw matras te kopen of je beddengoed te vervangen.

 

Tip 5: Hormonen en moe wakker worden

Melatonine en tryptofaan zijn twee belangrijke slaaphormonen. Melatonine helpt je bij het inslapen en bepaalt hoe lang en diep je slaapt. Soms heb je een tekort aan deze slaaphormonen. Dit kan met een vitaminetekort te maken te hebben, maar het vermoeid opstaan kan in dit geval ook andere oorzaken hebben. Denk je dat je een tekort hebt?
Dan kan je melatonine nemen voor het slapen gaan. Het is echter beter om het probleem te bespreken met je huisarts.

 

Veelgestelde vragen

Welke hormoon is verantwoordelijk voor het in- en doorslapen?

Melatonine is het slaaphormoon dat bepaalt hoe snel, lang en diep je slaapt.

Door welke slaapstoornissen kan je vermoeid wakker worden?

Tandenknarsen, snurken en slaapapneu zijn de meest voorkomende slaapstoornissen bij slaaptekort.

Hoeveel uur moet een mens gemiddeld slapen om niet moe uit bed te komen?

De gemiddelde mens heeft acht uur slaap nodig. Dit heeft echter te maken met leeftijd, levensstijl en andere factoren.