De beste tips tegen griep

Tips tegen griep

Voel je je futloos? Ben je snotterig en heb je last van hoofd-, keel- en/of spierpijn? Misschien heb je dan wel een griepje te pakken. Vervelend! Maar het goede nieuws is: het gaat weer over! Dat kan vanzelf, maar we zijn natuurlijk het liefst zo spoedig mogelijk van die vervelende klachten af. Gelukkig zijn er ook genoeg middelen om het herstelproces te versnellen. Wanneer je zeker weet dat je een griepje onder de leden hebt en wat je er tegen kunt doen, lees je hier!

Een griepje is misschien voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel ontzettend vervelend. Het begint met een aantal kwaaltjes, maar het besmettelijke virus heeft al snel effect op je hele lichaam. Zoals dat bij een virus betaamt, is het erg besmettelijk en makkelijk op andere over te dragen. Met name in de wintermaanden heerst de griep in ons land. Er waait dan vaak een heuse griepgolf op in ons land. We hebben dan massaal last van verschillende pijntjes en irritaties.

 

Symptomen

De bekendste indicator voor een (opkomende) griep is koorts. Betrap je jezelf er dus op dat je het af en aan warm en koud hebt en rillerig bent, houd je temperatuur dan goed in de gaten. Om het zeker te weten, is het handig om je lichaamstemperatuur op te meten met een thermometer. Zorg daarbij ook dat je dit regelmatig doet om het verloop van je griep goed in de gaten houden. Andere veelvoorkomende symptomen bij de griep zijn bijvoorbeeld:

  • (Versnelde) vermoeidheid
  • Futloosheid
  • Verminderde eetlust
  • Verkoudheidsklachten
  • Kriebelhoest of vastzittende hoest
  • Hoofd-, keel-, spier-, oor-, en/of gewrichtspijn

Wat te doen bij griep

De meest voorkomende tips tegen griep zijn voldoende water drinken, jezelf warm aan te kleden en lichte pijnstillers zoals bijvoorbeeld paracetamol te slikken. Alles om je lichaam van genoeg vocht en warmte te voorzien, om beter te worden. Dit helpt allemaal om je lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen bij het bestrijden van het virus.

Echter is de belangrijkste regel: rust, rust, rust en nog eens rust! Om genoeg energie te hebben om de witte bloedlichaampjes te laten winnen van dit virus, is het belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven. In dit geval helpt ziek in bed liggen dus weldegelijk om je sneller fit te voelen! Vermijd dus stress en pak zoveel mogelijk uurtjes slaap.

 

Snel van griep afkomen

Last hebben van griepklachten is vervelend! We willen daarom allemaal weten wat het beste middel tegen griep en verkoudheid is, maar het verlossende woord is in veel gevallen helaas toch nog niet helemaal duidelijk. Om je griepklachten te verlagen, kun je altijd paracetamol slikken. Deze lichte pijnstiller draagt namelijk een steentje bij aan het verlagen van de koorts. Daarentegen betekent dat niet dat de griep sneller overgaat door paracetamol te slikken.

Wil je de natuur toch een handje helpen en zo snel mogelijk van je griep afkomen? Dan zijn er wel tal van andere hulpmiddeltjes die je lichaam ondersteunen en/of de klachten verminderen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende neussprays, drankjes en zalfjes voor op de borst, neus of rug die het herstelproces moeten versnellen.

Een ander veelgebruikt paardenmiddel tegen griep is kruidenthee. Dit wordt vaak gebruikt in combinatie met lichte pijnstillers. Maar ook hiervoor geldt: alleen de tijd nemen om écht goed uit te zieken, zorgt ervoor dat je lichaam het virus kan overwinnen. Heb een beetje geduld, want het kan zelfs tot wel drie weken duren, voordat je er echt weer helemaal bovenop bent. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je je binnen een aanzienlijke tijd weer slap begint te voelen en het hele circus weer opnieuw begint!

 

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt de griep?

De griep duurt in de meeste gevallen ongeveer een week. De koorts zwakt vaak al af binnen drie tot vijf dagen. Daarna kun je echter wel nog enkele weken last houden van vervelende kwaaltjes als hoofd-, keel- en/of spierpijn. Het duurt daarom in totaal vaak nog twee weken voordat je volledig hersteld bent.

Wat is het verschil tussen griep en verkoudheid?

De klachten tussen griep en verkoudheid komen vaak overeen. Het belangrijkste verschil is dat je bij griep last hebt van koorts. Ook zijn de klachten bij griep vaak iets erger dan bij verkoudheid. Wil je het dus zeker weten? Raadpleeg dan een thermometer!

Hoe voorkom je dat je de griep krijgt?

Je kunt de kans op griep verkleinen door bijvoorbeeld je neus en mond zo min mogelijk aan te raken, regelmatig je handen met zeep te wassen en te drogen met papier en alle ruimtes in huis en op kantoor elke dag goed te laten ventileren. Verder is het het belangrijkste om je weerstand op peil te houden door goede voeding en een gezond leefpatroon.