Wat is een badlift, hoe werkt het en wat kost het?

Wat is een badlift

Badderen is niet alleen heerlijk, het gaat ook gepaard met tal van gezondheidsvoordelen. Zo is het ontspannend en schijn je er zelfs gelukkig van te worden, omdat het hormoon serotonine hiermee wordt aangemaakt. Een lekker ruikende badolie erbij en het feest is compleet.

Het nemen van een bad staat helaas beslist niet voor iedereen gelijk aan ontstressen. Het brengt namelijk bepaalde risico’s met zich mee. Menig valpartij gebeurt bijvoorbeeld in of rond het bad, door een combinatie van een gladde ondergrond en doordat het in- en uitkomen een bepaalde lichamelijke activiteit vereist.

Oplossingen als een antislipmatje op de vloer en/of het aanbrengen van een beugel kunnen al verlichting bieden, Toch blijft het plaatsnemen in een bad en er zonder uitglijders uitkomen gewoon lastig, zeker als je rug-, heup- en/of knieklachten ervaart. Daardoor kan het juist iets worden om als een berg tegenop te zien. Een badlift opblaasbaar kan dan dé oplossing betekenen. Maar wat is een badlift eigenlijk precies, hoe werkt een badlift en wat kost het?

 

Wat is een badlift opblaasbaar precies?

Denk je aan een badlift, dan denk je waarschijnlijk al snel aan een elektrische badlift. Eentje waarvoor een permanente aanpassing in de badkamer nodig is en je niet zonder een installateur kunt. Zo’n elektrische badlift aanbrengen is dus behoorlijk ingrijpend. Wil je dit niet en ben je op zoek naar een betere oplossing, dan zijn die er gelukkig tegenwoordig ook, zoals een badlift opblaasbaar. Een erg simpel product met een mogelijk groot positief effect. Het zijn bijvoorbeeld ideale badliften voor gehandicapten.

Een opblaasbare badlift lijkt voor het oog op een luchtkussen zoals je die in het zwembad gebruikt om op te dobberen. In dit geval gaat het alleen om een verkort exemplaar dat uit drie op elkaar gestapelde kussens bestaat en zuignappen heeft aan de onderzijde. Het is eenvoudig te plaatsen in het bad en er net zo gemakkelijk weer uit te verwijderen. Ideaal wanneer meerdere personen gebruikmaken van hetzelfde bad, of je op vakantie wilt kunnen en de badlift met je mee wilt nemen. Niet opgepompt neemt het trouwens ook nauwelijks ruimte in beslag.

Hoe werkt een badlift?

De badlift wordt geleverd inclusief compressor, zodat één druk op de knop voldoende is om het exemplaar volledig op te pompen. Deze compressor is zelf eenvoudig aan- en los te koppelen en werkt op een accu.

Doordat het een hoogte bereikt die ongeveer gelijk is aan de badrand, maakt dit het instappen een stuk eenvoudiger. Neem plaats op het antislipkussen en zorg ervoor dat je een houding aanneemt alsof je op een stoel zit. Laat vervolgens de badlift net zo gemakkelijk weer leeglopen door de compressor zijn werk te laten doen. Het zakken gaat op een langzame manier, waardoor je gegarandeerd veilig in het warme water terechtkomt. De kussen in de rug zorgt voor extra steun.

Ben je klaar met badderen, dan blaast de compressor de badlift weer volledig op, draai je jezelf met je benen een kwartslag over de badrand heen en stap je eruit. En dat alles kan zonder hulp van buitenaf en zonder dat het je zelf veel energie kost.

 

Reiniging

badliften voor gehandicapten

Het is van belang dat de badlift na elk gebruik schoongemaakt wordt. Dit kan gewoon met water en een zacht doekje en eventueel daarna nog met een desinfectiemiddel. Dit laatste is niet na elke badronde nodig, maar wordt wel geadviseerd dit regelmatig even te doen. Zorg er in elk geval voor dat voordat je het product opbergt, het goed droog is. Het beste is om het hierna opgepompt weg te zetten, om zo schimmelvorming te voorkomen.

Ook handig om te weten:

  • Het product bevat zuignappen aan de onderzijde, voor optimale grip
  • Gewicht van het badkussen is slechts 2 kilogram
  • Zithoogte is ca 40 cm, -breedte ca 58 cm en -diepte ca 44 cm
  • Geschikt voor een watertemperatuur tot 50 graden Celsius
  • Maximaal gebruiksgewicht: 150 kg

 

Wat kost een badlift?

Badliften (voor gehandicapten) zijn doorgaans niet goedkoop, maar wel een goede investering in je eigen gezondheid. Je krijgt er vanwege de hoge kwaliteit mogelijk jarenlang gebruiksplezier voor terug. In ons land is het gelukkig ook zo geregeld dat een badlift vergoeding in bepaalde situaties mogelijk is vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze organisatie heeft als doel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, wat ongetwijfeld de wens is van praktisch iedereen. Bijna elke gemeente in Nederland heeft ook wel zo’n loket waar je terechtkunt voor het aanvragen van een badlift vergoeding.

Er wordt tijdens een persoonlijk gesprek gekeken naar een aantal belangrijke criteria, waaronder je gezondheid, thuissituatie en in hoeverre jouw financiën het toelaten om deze aanschaf te doen. Afhankelijk van de gemeente en de beoordeling kan deze de badlift volledig vergoeden of een eigen bijdrage vragen. Om je hierbij te helpen is het raadzaam om bij diezelfde gemeente te vragen naar een onafhankelijke cliëntondersteuner. Niet alleen kan deze persoon je adviseren, maar ook helpen met het doen van de daadwerkelijke aanvraag. De gemeente vormt vervolgens binnen doorgaans een paar weken een besluit.

Klik hier voor meer producten voor in de badkamer!