Welke rolstoel accessoires zijn er?

Rolstoel accessoires

In onze samenleving wordt er steeds meer rekening gehouden met rolstoelbehoevenden. Zo is de lijst met bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke vakanties, restaurants, kantoren en musea groeiende. Da’s goed nieuws, wat dat betekent automatisch dat de mobiliteit van de persoon die aan een rolstoel gebonden is meegroeit. Tel daarbij op dat er tegenwoordig ontzettend veel soorten en maten rolstoelen zijn, voorzien van de meest innovatieve eigenschappen.

Superlichtgewicht, een zeer kleine draaihoek, gemakkelijk opvouwbaar of een volledig elektrische rolstoel, alles wat jij nodig hebt in een rolstoel is mogelijk. Om het gebruik ervan extra comfortabel te maken, zijn er tal van slimme en zelfs hippe praktische rolstoel accessoires beschikbaar. Hierdoor hoeft niets je meer in de weg te staan om een zo fijn mogelijk en, voor zover mogelijk, actief leven te leiden.

 

Hoeveel ben ik kwijt aan de aanschaf van een rolstoel en rolstoel accessoires?

Met zo’n ontzettend ruim keuzeaanbod is het lastig om specifiek aan te geven hoeveel je minimaal of maximaal kwijt bent aan de aanschaf van een rolstoel. Wil je een rolstoel kopen, dan kun je het eigenlijk zo goedkoop of prijzig maken als je zelf wilt. Dat hangt compleet af van wat je eisen en wensen zijn. Kies je voor een basismodel rolstoel, dan zijn die al verkrijgbaar vanaf een paar honderd euro. Heeft een elektrische rolstoel juist je voorkeur, dan ben je al snel een paar duizend euro verder. Ook de inbegrepen of los verkrijgbare rolstoel accessoires zijn van invloed op de prijs.

Alhoewel het belangrijk is om voor jezelf een bepaald budget te bepalen, raden we het aan om de prijs niet leidend te laten zijn. Niet zelden is goedkoop namelijk duurkoop. Al is er wel een groot verschil in of je de rolstoel incidenteel gebruikt of juist permanent. Vooral in dit laatste geval zal comfort en duurzaamheid een belangrijke doorslaggevende factor zijn. Het is eigenlijk vergelijkbaar met de aanschaf van een auto. Gebruik je dit vervoersmiddel af en toe om boodschappen mee te doen, dan stel je er hoogstwaarschijnlijk heel andere eisen aan dan wanneer je hele dagen op de weg zit en honderden kilometers per dag aflegt.

Wat je in totaal kwijt bent aan de aanschaf van accessoires voor rolstoel, dat hangt ook volledig af van jouw behoeften. Het ligt bijvoorbeeld aan het merk, de kwaliteit en of het op maat gemaakt dient te worden.

Deze soorten rolstoelen zijn er globaal gezien

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen, van een reguliere rolstoel tot een rolstoelfiets of transportrolstoel. Grofweg zijn ze in te delen in drie categorieën. Voor elk ervan kun je bijpassende accessoires voor rolstoel aanschaffen. Handig! Daar hoef je je keuze dus niet vanaf te laten hangen.

 

Lichtgewicht

Wil je de rolstoel eenvoudig mee kunnen nemen in bijvoorbeeld auto of met het reizen met het openbaar vervoer, dan is een lichtgewicht rolstoel daar bij uitstek geschikt voor. Je kunt het frame namelijk gemakkelijk opvouwen, waardoor het zo min mogelijk ruimte inneemt. Dit exemplaar is door z’n lichte gewicht overigens ook ideaal voor mensen die weinig spierkracht hebben om de rolstoel zelf in beweging te brengen.

Een lichtgewicht rolstoel is doorgaans gemaakt van aluminium, titanium of zelfs superlicht carbon. Soms scheelt het wel tot 8 kg in vergeleken met een regulier model.

 

Opvouwbare

Wil je gemakkelijk ergens naartoe kunnen zonder beperkt te worden door je rolstoel, dan is een opvouwbare rolstoel aan te raden. Hiervan kunnen ook niet zelden eenvoudig de arm- en beensteunen en wielen eraf gehaald worden. Ga je regelmatig ergens heen en wil je de rolstoel mee kunnen nemen, ga dan voor een lichtgewicht model. Ook een (extra) brede rolstoel kan voorzien zijn van dit handige mechanisme. Eventuele aan bevestigde rolstoel accessoires haal je er eenvoudig af.

 

Vastframe

Het tegenovergestelde van opvouwbaar is vastframe, dus niet inklapbaar. Ook deze zijn vrij licht in gewicht en gemakkelijk ergens mee naartoe te nemen. Ideaal voor wie volledig afhankelijk is van z’n rolstoel, maar toch actief wil zijn. En het praktische hiervan is dat je je rolstoel accessoires niet hoeft te verwijderen.

 

Vijf veel gebruikte rolstoel accessoires

Zitkussen

Weinig is zo akelig als je niet comfortabel voelen. Dat heeft niet alleen weerslag op je lichamelijke gesteldheid, maar ook zeker op je mentale welbevinden. Daarom is het vinden van een goed zitkussen met stip het allerbelangrijkst als je op zoek bent naar goede rolstoel accessoires. Kussens zijn er in ontzettend veel soorten, van hard tot zacht en dik tot dun.

 

Rolstoel tas

Een absolute must om te hebben hangen aan je rolstoel, is een rolstoel tas. Dit zijn rolstoel accessoires die meestal waterafstotend zijn, waardoor je je spullen er veilig in kwijt kunt. Je kunt hierbij aan de meest uiteenlopende dingen denken. Vrijwel alles wat je maar kunt bedenken onderweg nodig te kunnen hebben, kun je hierin plaatsen. Denk aan een jas, kleed en eten en drinken. Ook zijn deze tassen als rolstoel accessoires trouwens ideaal om boodschappen mee te doen, zoals een bezoekje aan de supermarkt of een andere winkel.

Het zijn stevige tassen, waarbij je zelf kiest welke grootte je wenst. Doorgaans zijn ze ook voorzien van tal van kleinere vakjes achter ritsen, waar je bijvoorbeeld je identiteitskaart/paspoort, portemonnee of medicatie in kwijt kunt.

 

Rolstoelnetje

Ook een rolstoelnetje is supergemakkelijk aan een rolstoel vast te maken, neemt nauwelijks ruimte in en weegt praktisch niks. Het zijn erg handige rolstoel accessoires wanneer je voor een paar boodschappen even naar de winkel moet bijvoorbeeld. Het nadeel is natuurlijk dat het mazen heeft, waardoor je er niet alles in kwijt kunt en spullen er niet waterdicht in opgeborgen kunnen worden.

 

Regencape / poncho

Een regenbuitje komt altijd op een moment dat je het niet verwacht. Als je dan rolstoelgebonden bent, loop je het risico snel te verkleumen. Met een poncho voorkom je dit probleem. Ben je graag buiten, dan behoort deze cape tot de rolstoel accessoires die zeker niet mogen ontbreken. Je blijft er niet alleen droog onder, maar ook nog eens lekker warm. Er bestaan namelijk ook heerlijk gevoerde capes, waardoor je er ook op de koudere dagen gerust op uit kunt gaan.

 

Schootkleed

Je koelt gemakkelijk af wanneer je je laat vervoeren in een rolstoel, of wanneer je een tijdje buiten moet wachten. Er is dan weinig voor nodig om compleet verkleumd te raken. Een schootkleed is daarom ook één van de rolstoel accessoires die we van harte aanbevelen.