Welke brace heb ik nodig?

Welke kniebrace

Een valpartij kan soms voor een pijnlijke blessure zorgen. En het herstel daarvan kan soms best een tijd duren. Ook zorgt zo’n blessure vaak voor flink wat pijn en ongemak. Soms heb je dan tijdelijk een brace nodig om de genezing te ondersteunen. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld kniepijn, artrose en hielspoor.

Op oudere leeftijd krijgen we bovendien vaak te maken met slijtage. Dit zorgt voor pijnlijke of soms zelfs immobiele gewrichten. Maar wanneer heb je nu een brace nodig en kun je deze wel onbeperkt dragen? In deze blog zetten we alle ins en outs over het dragen van een brace even voor je op een rij. Ook geven we je tips wat je kunt doen om pijnlijke gewrichten te verminderen.

 

Tips bij gewrichtsklachten

Zorg bij gewrichtsklachten altijd voor een voldoende beweging. Zo wordt het smeermiddel, oftewel synovium, goed verdeeld over het gewricht. Denk daarbij aan fietsen, wandelen of aan een crosstrainer. Zorg er wel voor dat het gewricht niet wordt overbelast of pijn gaat doen. Ontwijk daarbij zoveel mogelijk pijnlijke bewegingen, maar buig en strek het gewricht wel gewoon. Is er ook een zwelling? Koel deze dan of vraag bij een ontsteking om ontstekingsremmende medicatie. Plaats het gewricht omhoog met een kussen wanneer je zit of ligt.

Soms kunnen spierversterkende oefeningen ook helpen. Vraag dit na bij een fysiofitness specialist. Ook kan het helpen om het gewricht tijdelijk of langere tijd te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld met een brace of steunkous. Is er sprake van instabiliteit of bandletsel? Dan is er vaak een stevige, rigide brace nodig.

 

Wanneer een kniebrace?

wanneer een kniebrace dragen

Ben je geopereerd of heb je een blessure? Dan is een kniebrace vaak een goede oplossing Deze biedt ondersteuning aan het kniegewricht en vermindert pijnklachten. Welke brace je nodig hebt, hangt af van je klachten. De brace kan je knie ook ondersteunen wanneer deze na een operatie wat zwakker is dan normaal.

Verder zorgt de brace ervoor dat bepaalde bewegingen worden beperkt. Zo wordt onnodige schade voorkomen. Door de ingebouwde drukkussens wordt de pijn bovendien vermindert. Zowel het spierweefsel als de doorbloeding worden hierdoor geactiveerd.

Kan ik de brace onbeperkt dragen?

Vaak denken mensen dat braces de spieren verslappen. De vraag is dus of het wel oké is om de hele tijd een brace te dragen? Het antwoord is ja. Het idee dat een brace je spieren verslapt, is een fabeltje. De brace draag je namelijk niet continu. Op de momenten dat je de brace niet draagt, krijgen de spieren voldoende uitdaging. De spierkracht blijft hierdoor dus volledig in tact.

 

Kies de juiste brace

Welke kniebrace je kiest, hang af van de situatie en je persoonlijke wensen. Wanneer je veel beweegt, dan is een flexibele kniebrace belangrijk. Denk daarbij aan een kniebrace met scharnieren of een kniebrace met klittenband. Een kniebrace met scharnieren is handig wanneer je er bijvoorbeeld mee wilt sporten. Deze brace vangt onverwachte bewegingen namelijk goed op. Een kniebrace met klittenband zorgt ervoor dat deze altijd goed op zijn plek blijft. Je merkt daarbij ook nauwelijks dat je deze brace draagt.

Belangrijk is ook dat je de juiste maat en soort brace koopt. Soms heb je een kniebrace in een grote maat nodig door de zwelling van de knie. Wanneer je de verkeerde maat koopt, dan werkt de brace niet. Let ook op het materiaal; het kan namelijk zijn dat je huid geïrriteerd raakt van een bepaald soort materiaal.

 

Welke brace bij welke blessure?

wanneer kniebrace

Er bestaan soft braces, offloading braces en functionele braces. De eerste soort wordt ingezet bij lichte blessures. Deze vermindert de pijn en verbetert de functie van het gewricht. Denk bijvoorbeeld aan een lichte verstuiking, een klein spierscheurtje of lichte instabiliteit. Een offloading brace wordt ingezet om het gewricht te ontzien bijvoorbeeld bij artrose. De functionele brace wordt gedragen na een operatie of blessure. Deze voorkomt herhaling van de blessure. Ook zorgt deze voor vertrouwen bij het starten met sporten of lopen.

 

Tenniselleboog, nekkraag en duimbrace

Welke brace kies je voor een tenniselleboog? Voor alle soorten elleboogklachten bestaan er aparte braces. Voor een tennisarm heb je een brace nodig die druk uitoefent op je spieren. Is de elleboog ontwricht geweest? Dan heb je juist een brace nodig die bewegingen voorkomt. De duur van het dragen van de brace wordt bepaald door de fysiotherapeut.

Wanneer kun je een nekkraag dragen? Een nekkraag kun je dragen wanneer je last hebt van je nek of zwakkere halsspieren hebt. Dit kan zeer vermoeiend zijn. Een nekkraag biedt dan uitkomst. Ook wordt de nekkraag gebruikt bij een nekhernia of whiplash. Bij een whiplash wordt deze zo’n drie tot vier weken gedragen en bij een nekhernia kan dit de pijn verminderen. Raadpleeg bij deze klachten altijd een arts.

Welke duimbrace bij artrose? Bij artrose wordt door de handtherapeut vaak een duimbrace aangeraden. Welke je kiest hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken? Wil je ermee kunnen sporten? Kies dan voor een sport duimbrace. Deze stabiliseert de duim, houdt warmte vast en is flexibel. Bij een reguliere duimbrace is er volledige bewegingsbeperking van de duim. Hij is gemaakt van een ventilerend materiaal. De brace biedt zo voldoende comfort tijdens het dragen.

 

Enkelbrace hardlopen

welke maat enkelbrace

Maar al te vaak ontstaan er bij hardlopen enkelblessures. Denk daarbij aan een verstuiking, verzwikking of verdraaiing. De banden worden opgerekt en er ontstaat schade aan het kapsel, banden en zenuwweefsel. Deze beschadigingen herstellen meestal weer vanzelf. Wanneer je weer mag hardlopen, dan is het een goed idee om de enkel te ondersteunen met een brace.

Zorg ervoor dat je een flexibele brace kiest die niet hinderlijk aanwezig is. Bij hardlopen biedt vooral een compressiebrace veel comfort. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het dragen van een brace ook de beste manier is om herhaling van een enkelblessure te voorkomen.

 

Versterk je enkel oefeningen

Naast knie- en heupklachten staan enkelblessures op een goede derde plaats. Vaak krijgen sporters zo’n enkelletsel, maar het kan ook ontstaan door verstuiking van de enkel.

Natuurlijk kun je de enkel versterken met een passende brace. Maar ook versterkende enkeloefeningen kunnen ondersteuning bieden. Zeker wanneer je al vaker je enkel hebt verstuikt. Deze versterkende enkeloefeningen vind je hier. Ze zijn bewezen effectief en komen uit een onderzoek van EMGO+ en Vumc. Je kunt beginnen met de oefeningen zodra je enkel weer belastbaar is en de zwelling is verdwenen.