Anders dan vroeger zijn er tegenwoordig ontzettend veel soorten en maten rollators. Het product heeft vanaf de introductie in de jaren ’80 van de vorige eeuw een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn nu vele verschillende rollators om uit te kiezen, die helemaal voldoen aan de eisen en wensen van deze moderne tijd. Alles om jouw mobiliteit en zelfstandigheid te vergroten. Dat zorgt tegelijkertijd misschien ook voor keuzestress, want hoe selecteer je uit dat ruime aanbod nou dé rollator? Kortom, welke rollator past bij mij? Wij helpen je om deze vraag te beantwoorden.
Laten we eerst even een misverstand uit de weg ruimen. Een rollator is natuurlijk niet alleen bestemd voor ouderen. Ook jongeren kunnen baat hebben bij een rollator. Denk aan een aangeboren lichamelijk probleem, het hebben van evenwichtsstoornis of het middenin een revalidatieproces zitten. Tegenwoordig zijn er zoveel hippe, moderne exemplaren, dat je je in elk geval daar niet door hoeft te laten beperken.
Rollator lichtgewicht voor binnen
Een rollator voor binnen voldoet aan heel andere eisen dan een exemplaar voor buiten. Zo is het voor gebruik in huis belangrijk dat het apparaat erg wendbaar is. Het is kleiner en minder zwaar dan de variant die bedoeld is voor buitenshuis, wat optimale mobiliteit bevorderd. Met een lichtgewicht rollator met luchtbanden stuur je moeiteloos rond en kun je de begeleiding van dit hulpmiddel gebruiken op elk gewenst moment.
In het kort:
- Lichtgewicht
- Heeft kleinere, smallere wielen
- Minimale draaicirkel
- Voorzien van dienblad
Rollator voor gebruik buitenshuis
Anderzijds is het juist voor gebruik buiten de deur juist belangrijk dat de rollator meer gewicht heeft en breder is, wat voor de benodigde stabiliteit zorgt. Daardoor is het ook ideaal voor mensen met evenwichtsproblemen. Een goede buitenrollator is ook een rollator met vering. Dit dient als schokdemper, zodat obstakels die je tegenkomt geen probleem vormen. Ze zijn bijzonder geschikt voor het maken van een (lange) wandeling.
Een rollator met vering is doorgaan ook van alle gemakken voorzien, zoals een zitje om even op adem te komen en/of een boodschappenmandje. Een belangrijk aandachtspunt is dat het juist door het wat zwaarder en forser zijn, het hulpmiddel mogelijk minder gemakkelijk te vervoeren is met de auto of het openbaar vervoer.
Voor het opvouwen en meenemen heb je de keuze uit een zijwaarts opklapbare rollator of, als het echt een compact pakketje moet worden, een dubbel opvouwbare rollator.
In het kort:
- Zwaarder type
- Breder
- Voorzien van schokdempers
- Zitje en boodschappenmandje
- Eventueel ook geschikt voor binnenshuis, afhankelijk van woonruimte
Een rollator lichtgewicht kopen: hoe bepaal ik mijn maat?
Het is van groot belang om de juiste maat te bepalen, omdat anders lichamelijke ongemakkelijk en zelfs klachten kunnen ontstaan. Denk aan rugproblemen door een slechte loophouding. De hoogte van de handvaten van de rollator is hierbij van wezenlijk belang. Om dit nauwkeurig op te meten is het handig hiervoor hulp in te schakelen. Ga (zoveel mogelijk) rechtop staan en laat je armen naast je lichaam hangen. De afstand van jouw polsen tot aan de grond is de maat die je voor jou geschikt is.
Even gemakkelijk is het opmeten van de hoogte waar het eventuele zitje zich moet bevinden. Kies hiervoor een prettig zittende stoel uit en laat iemand de hoogte tussen het zitgedeelte en de vloer opmeten. Een zitje dat te laag is zorgt ervoor dat zitten en opstaan meer energie vereist. Zeker voor mensen met slechte knieën is dit een opgave. Is het zitje juist te hoog, dan raak je bijvoorbeeld gemakkelijker uit balans. Beide voeten moeten plat de grond kunnen raken.
Welke rollator past bij mij als ik een speciaal exemplaar nodig heb?
Speciaal voor mensen die middenin een revalidatietraject zitten en zichzelf zeer langzaam kunnen verplaatsen, hebben we bijvoorbeeld exemplaren die voorzien zijn van voeten achter, in plaats van kleine wieltjes. Deze biedt alle benodigde steun en grip, ook dankzij de diverse extra toe te voegen opties.
Ook de ziekte van Parkinson hoeft geen belemmering te betekenen om zo mobiel mogelijk te blijven.
Een speciale Parkinson rollator aanschaffen is dan een aanrader. Hiermee manoeuvreer je niet alleen gemakkelijk dankzij de bijzondere constructie van de rollator, het is ook voorzien van alarmbutton op het handvat. Het activeert een laserstraal als signaal dat er iets aan de hand is, of produceert een bepaald geluid. Zo roep je direct hulp in. Een uitkomst wanneer er sprake is van een zogeheten ‘freezing’, waardoor de benen als het ware tijdelijk bevriezen.
Accessoires
Om het dagelijks leven zo eenvoudig mogelijk te maken, zijn er ook tal van optionele accessoires beschikbaar. Denk aan een ontzettend handige rollator tas. Ideaal wanneer je met je lichtgewicht rollator met luchtbanden naar de supermarkt wilt, of om schoolboeken in op te bergen.
Het aanbrengen van goede verlichting is met het oog op verkeersveiligheid een aanrader. Verder kun je kiezen uit tal van stokhouders, heerlijk zittende rolstoelkussens, rugsteunen en bijvoorbeeld regenhoezen. Hierdoor houdt niks jou meer tegen om alles uit het leven te halen.